Zpravy

Dudci a zoborožci. Svět zvířat. Svazek 3. Ptačí příběhy

Na pustinách, pastvinách, loukách, poblíž lesních okrajů, ale tam, kde lesy nejsou husté, na jihu země, se po zemi prochází strakatý chocholatý pták, který v rytmu svých kroků kývá hlavou dopředu jako holub. Hřeben je někdy rozprostřený, někdy shromážděný.

Dlouhý, dolů zahnutý zobák zabodává do suchých trsů trávy, pod kameny, do kravských placek. Sbírá nejrůznější drobný hmyz. A pokud narazí na velkou šestinohou kořist, rozdrtí ji o zem tak, že jí odletí křídla, nohy i hlava. Sežere měkké břicho.

Polyká takto: vyhodí ji a chytí otevřenou tlamou. Zobák ptáka je dlouhý a tenký a jazyk krátký; kořist, kterou chytil, si nemůže strčit koncem zobáku do tlamy. Takže pták musí pokaždé, když jí, žonglovat.

Chocholatý pták obecně není plachý. Ale když se k němu přiblížíte, poletí. Létá krásně, vznáší se nahoru a dolů a klesá a skutečně připomíná, jak se o něm píše, „velkého pestrého motýla“. Let není rychlý, ani pomalý, ale hbitý a obratný, takže ani opeřeným predátorům, kteří jsou v útocích hbití, se ne vždy podaří dudka chytit. (Tento chocholatý pták se v ruštině nazývá dudek.)

„Dudek se chytře otáčel ve vzduchu a vyhýbal se úderům sokola stěhovavého shora a útokům motáka zespodu. Souboj pokračoval dvě nebo tři minuty, dokud se oba predátoři neunavili a nenechali dudka na pokoji“ (R. Cheeseman).

Samice inkubuje asi deset šedavých vajec po dobu 16–17 dnů někde v prohlubni, mezi kameny, ve výklencích budov. Samec krmí ji a poté mladé dudky. Tři až čtyři týdny, dokud sedí v hnízdě, a dalších deset dnů poté, co vyletí.

Havran rohatý je impozantní pták. Váží 4 kilogramy a měří 1,3 metru (od zobáku ke špičce ocasu). Neskáče po zemi, ale chodí a běhá velmi rychle: 30 kilometrů za hodinu! Létá o něco rychleji. Havrani rohatí žijí v monogamii 10–12 let i déle. Samice si neuzavírá vchod do dutiny baobabu, kde hnízdí.

Dudci se rodí pokrytí jemným chmýřím. Žebrají o potravu otevíráním jasně červených tlam s bílým okrajem. Před nepřáteli se brání podobně jako skunk. Otáčejí se zády a stříkají tekutý trus, který tak nepříjemně zapáchá, že jen málokdo takovou palbu vydrží; kočky a psi se zjevně vyhýbají přiblížení k hnízdům dudků. Kromě toho kostrční žláza mláďat a hnízdící samice v této době vylučuje silnou a páchnoucí olejovitou tekutinu, která vytváří další podporu pro „chemickou“ obranu.

Zoborožec skvrnitý malabarský, poté co prozkoumá vhodnost dutiny, do ní vleze, utěsní vchod vlhkou hlínou a ponechá jen malý otvor, aby ho samec mohl krmit, a vylíhne mláďata v dobrovolném vězení.

Náš dudek žije také v Africe, na Madagaskaru a v jižní Asii. Ve stejných zemích má dalších šest příbuzných – dudků stromových. Mnoho z nich je tmavě modrých a bez trsů. Obratně šplhají po kmenech a větvích stromů a brání se stejnou páchnoucí tekutinou. Naši dudci děsí své nepřátele tím, že se s roztaženými křídly a zdviženým zobákem přitisknou k zemi. Dudci stromoví, podobně jako krutokrcí, napodobují pomalými pohyby hlavy jedovatého hada v hlubinách dutiny.

Přečtěte si více
Jak správně množit gloxinii?

Příbuzní dudků, zoborožci, se při líhnutí schovávají před hady, opicemi a dravými ptáky a spolu se svými vejci. se zazdí do dutin!

Ve skutečnosti je zazděna pouze samice. Samec ji a později i mláďata krmí otvorem, který je k tomuto účelu ponechán speciálně. Dříve se věřilo, že samec jí toto uzavření zajišťuje svou prací a že se bez jeho pomoci nemůže znovu dostat na svobodu. Nová pozorování prokázala, že jakmile samice najde dutinu vhodné velikosti, sedne si do ní a vchod zevnitř utěsní vlhkou zemí, trusem, dužinou ovoce, často to vše smíchá se slinami. Samec jí pouze přinese potřebný materiál nebo ji zvenku trochu namastí.

Samice inkubují až pět vajec, u malých zoborožců pouze dvě po dobu tří až čtyř týdnů. Ty, které se živí ovocem, obvykle velcí zoborožci, neopouštějí svůj dobrovolný vězeňský prostor tři až čtyři měsíce a živí se obětinami svých manželek. Když sedí v dutině, svlékají se. Samci je hojně krmí: v krku jim, protože nemají úrodu, přinesou například několik desítek fíků najednou. Na konci svého „vězeňského období“ samice velmi tloustnou, zatímco samci naopak hubnou a vyčerpávají se péčí o krmení uzavřené rodiny.

Nejmenší z zoborožců (toko, 13 druhů v Africe) se živí hmyzem. Když mláďata toka trochu povyrostou, otec, létající s každým hmyzem v zobáku, nestihne chytit dostatek kořisti a přinést ji zpět. Zkrátka nemůže svou rodinu dlouho uživit sám. Proto je jeho samice nucena dva nebo tři týdny po narození mláďat opustit útulnou samotu a pomoci otci je krmit. Poté, co prorazí hliněnou zeď, která uzavírá vchod do hnízda, rodiče jako první přinesou mláďatům potřebný materiál (nebo u některých druhů toka jedno mládě) a mláďata se zazdí, aby si v bezpečí odseděla dva týdny zbývající před opuštěním hnízda.

Samec zoborožce afrického červenozobího přinesl potravu samici zazděné v dutině stromu.

Pouze zoborožec helmový má zobákové výrůstky, které nejsou porézní, ale masivní, zcela vyplněné rohovinou. Jiní příbuzní mají zobáky s podivnými „strukturálními“ výrůstky, ale jsou poměrně lehké. Zoborožec helmový je poměrně těžký: váží spolu s lebkou až 320 gramů, jen desetkrát méně než samotný pták.

Válec obecný. Ještěrka širokoúhlá. Dudek lesní. Nosorožec helmový. Havran rohatý.

Dříve se v Malacce, Sumatře a Kalimantanu vyskytovalo mnoho zoborožců s helmou. Mohutné zobáky, které byly odtud dovezeny do Evropy, se ve středověku prodávaly jako „slonovina“. Různé řemeslné výrobky z nich nebyly levné.

Z čeledi zoborožcovitých se pouze samice krkavců rohatých (dva druhy v Africe) nezazdívají a tito ptáci mají jiný způsob života – ne stromový, ale suchozemský. Jsou černé, s modrým „obličejem“ (nebo červeným u jiného druhu), s červeným hrdlovým vakem, který se značně roztahuje. Běžní savanoví ptáci. Loví hmyz, zejména kobylky, ještěrky, drobné hlodavce, dokonce i hady. I jiní zoborožci si však s hady docela dobře poradí. Spatří hada, volají své příbuzné skřehotem, obklopí ho, trhají ho zobáky a nastavují křídla jako štíty proti jeho kousnutí.

Přečtěte si více
Jak správně přesadit oleandr?

Vrány rohaté se rozmnožují během období dešťů, stejně jako všichni zoborožci žijící na suchých místech. V této době je slyšet jejich basové křik, připomínající vzdálený lví řev. Hnízda jsou převážně v dutinách baobabů: tam, kde tyto stromy rostou, je mnoho vran rohatých. Samice inkubuje dvě vejce po dobu jednoho měsíce. Mláďata hnízdo neopouštějí další tři měsíce. Poté žijí se svými rodiči asi devět měsíců.

Více než 800 000 knih a audioknih!

Dostat 2 měsíce předplatného Litres jako dárek a užívejte si neomezené čtení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button