Jak se rozmnožuje datel?
Datel jsou malí a středně velcí ptáci (hmotnost od 6 do 300 g), kteří vedou převážně stromový způsob života.
Zobák je rovný, dlátovitý nebo ke konci mírně zahnutý, různé délky. Datel má velmi dlouhý a tenký jazyk, který jim umožňuje vytahovat hmyz z prasklin a děr ve stromech. Nozdry jsou holorinální, ne průchozí. Opeření datlů je dosti volné. Obrysové peří má dobře vyvinutou ochmýřenou část a u některých druhů i boční topůrko. Není tam žádné chmýří. Zbarvení je různorodé. Samci a samice datla mají podobné zbarvení nebo se liší v detailech. Mláďata jsou někdy barevně matnější. Pták natáhne jazyk do úzkého průchodu hmyzu žijícího v kůře nebo dřevě a kořist je přilepena k jazyku nebo nabodnuta na trny. Všichni datli tráví většinu času šplháním po kmenech stromů. Velmi zřídka sestupují na zem. Datel dokonce spí, visí ve stěně prohlubně.

V Rusku žije 13 druhů datlů, z nichž nejčastější je strakapoud velký. Ve skutečnosti je to přesně to, co můžete vidět v městském parku, pokud je dostatečně zalesněný. Datel je zajímavý tím, že se nebojí a nespěchá s odletem, ale člověka sleduje a může vás nechat dostat se dostatečně blízko. A i když má datel pochybnosti o úmyslech člověka, nemusí odletět, ale pouze se přesune na druhou stranu kmene. Po spatření datla se k němu můžete přiblížit téměř těsně vedle a on bude klidně dál dlát vybranou oblast na stromě.
Spodní ocas datlů je červený a hřbet, hlava, horní ocas a pruhy z koutků tlamy jsou černé s namodralým nádechem. Hrudník, skvrny na plecích a pruhy na křídlech jsou bílé. Nohy jsou krátké, s velkými, silnými drápy uzpůsobenými tak, aby držely datla na stromě v jakékoli poloze. Krátký zobák má vzhled dláta a je uzpůsoben k sekání. Datel má velmi zajímavý jazyk – protáhlý, tenký, pronikající do jakékoli díry. Na každé straně jazyka je pět nebo šest krátkých, tvrdých trnů. Podél spodní čelisti datelů jsou na obou stranách dvě žlázy, které vylučují lepkavou tekutinu, která pokrývá jazyk. Ptačí ocas je klínovitý, skládá se z tvrdých peří, která jsou na koncích jakoby rozcuchaná, pomáhá také držet se na trupu.
Datel má zvlněný let. Po několika tahech pták složí křídla, sestoupí a poté znovu nabere výšku. Datel může být přisedlý nebo kočovný. Žije tam, kde rostou velké stromy, zejména v létě. Může se usadit v hájích a zahradách. Datel preferuje stromy s měkkým dřevem, v jejichž kmenech je vhodné vyhloubit hnízdo. Datel žije sám a teprve v období rozmnožování za sebou začnou létat, tvoří páry a dokonce se shromažďují v hejnech.
Krmení datla
Od jara a léta se datli živí převážně stromovým hmyzem a jeho larvami, stromovými brouky a štěnicemi, odlamují kousky kůry, otevírají škůdcům úkryty a vytahují je zpod kůry svým dlouhým hbitým jazykem. V žaludku strakapouda bylo nalezeno až 150 škodlivých kůrovců, kteří napáchali v lesích nenapravitelné škody. Datel a máj chytají.
V létě rádi jedí jahody. A v zimě se datli živí bobulemi a semeny jehličnatých stromů, zatínají zralé šišky do děr v kmenech stromů a tloukají do nich zobáky. V lese najdete pařezy a shnilé kmeny se šiškami, lískovými oříšky a žaludy zaseknutými ve spárách. Říká se, že datli pijí na jaře březovou mízu. Škoda, že jsem to nikdy neměl možnost vidět. Datel také rád jedí mravence a někdy jedí vejce jiných ptáků.
Hnízdění datla
Datel hnízdí v dutinách, které si sami vyhloubí, nejraději mají osiky, olše a břízy. Datel nedovolí ostatním samcům přiblížit se k jejich hnízdišti. Kromě toho je samice stejně aktivní v odhánění cizích lidí ze svého území jako samec. Sameček datel každý rok vyhloubí novou dutinu, odštípne mu kousky dřeva do 3-4 cm. Nejčastěji se dutina nachází ve výšce 2,5–5 metrů, někdy nižší nebo vyšší. Hloubka prohlubně může dosáhnout 30-35 cm Hnízdo je vyloženo malými kousky dřeva a dřevěnými štěpky.
Ale obecně platí, že všichni datli jsou užiteční. Kromě toho, že ničí obrovské množství hmyzu, poskytují dutiny i pro ptáky, kteří je potřebují, ale sami si je nevyhloubí.