Zpravy

Jaké druhy divokých kachen existují?

Oblíbeným předmětem lovu vždy byly divoké kachny. Maso tohoto ptáka je chutné a výživné a lze jej nalézt téměř v jakékoli vodě.

Chcete-li úspěšně lovit, musíte dobře znát zvyky a vlastnosti, které odlišují odrůdy divokých kachen.

Внешний вид

Divoké kachny jsou úzce spjaty s vodou, o tom svědčí jejich zvyky, životní styl a stavba. Křídla tohoto ptáka jsou vhodná pouze pro malé lety, nejsou široká a spíše krátká. Tento tvar křídel je optimální pro potápění, stejně jako stavba tlapek, jejichž přední tři prsty jsou spojeny plovacími membránami.

Kachní rodina se neliší ve zvláště velkých velikostech, průměrná hmotnost dospělého je od 500 do 2000 gr.

U většiny druhů je výrazný pohlavní dimorfismus v opeření, což je nejpatrnější v období párování – v zimě a na jaře. Po línání jsou samci více podobní samicím. U kačerů a samic je línání velmi intenzivní – pták dokonce na chvíli ztrácí schopnost létat, ztrácí letová i ocasní pera. U samic s mláďaty je línání mnohem pomalejší a nezbavuje je schopnosti létat, ale začíná až po vylétnutí kachňat.

Jídlo

Stravu tohoto ptáka tvoří vodní rostliny, ryby, hmyz, drobní vodní živočichové – korýši a měkkýši, které získává z vody a ze dna nádrží. Čím se živí divoké kachny v zimě a brzy na jaře, kdy je led a z vody je těžké získat potravu? V této době se kachny živí stonky a semeny pobřežních rostlin. V teplé sezóně se do nabídky přidávají ovoce a bobule z keřů a stromů rostoucích v blízkosti vodních ploch.

Kachny lze nazvat správci nádrží. Vzhledem k tomu, že ptáci jedí larvy komárů ve velkém množství, výrazně to snižuje reprodukci hmyzu.

Reprodukce

Divoké kachny začínají snášet vejce na jaře, od dubna do května. V den přináší samice jedno vejce, po nabrání 8-12 vajec sedí samice na hnízdě a čeká, až se objeví kachňata. Inkubace trvá v průměru 25-30 dní, kachňata se líhnou téměř současně.

V podstatě všechny druhy divokých kachen hnízdí jednotlivě a svá hnízda si uspořádávají na zemi. V dutinách stromů hnízdí jen mandarinky, mořčáky a zlatoočky, šelmy se prohánějí v dírách a vajíčka zahrabávají do země. Kachna severní, kajka obecná, v období hnízdění žije v koloniích, které čítají až sto jedinců.

Téměř všechny druhy kachen mohou klást vejce do cizích hnízd a často se samice líhnou jak vlastní, tak cizí vejce. Samice se starají o potomstvo a pouze u šelem a šelem pomáhají samci s péčí o mláďata.

Habitat

Kachní rodina si vybírá místa k životu v blízkosti vodních ploch. Ideálními místy jsou mokřady, potoky, zálivy, jezera a řeky bohaté na pobřežní vegetaci. Tento pták se neusazuje na místech, kde se není kam schovat. Na rychlých řekách a nádržích s holými břehy se tento pták nenachází.

Divoké kachny si rychle zvyknou na lidi a ochotně se usadí v blízkosti městských vodních ploch. Navazují kontakt s člověkem a s potěšením přijímají pamlsky.

lety

Kachny jsou stěhovaví ptáci migrující za potravou. S nástupem chladného počasí je stále obtížnější získat potravu a ptáci, kteří hledají potravu, jsou odstraněni ze svých domovů a zahajují migraci směrem na jih. Na jaře se hejna vrací domů. Za zmínku stojí, že migrují i ​​kachny žijící na rovníku a v jižních zeměpisných šířkách, které utíkají před suchem a horkem.

Lety začínají poté, co se mláďata vezmou na křídla, jsou silná a připravená na dlouhé lety. V době letu se hejno pohybuje za vůdcem, v jasném pořadí. Migrační trasy procházejí místy bohatými na potraviny.

Předmět lovu

Na území Ruska a SNS se vyskytují různé druhy kachen (asi čtyřicet). Rozšířeno je přibližně třicet druhů, tato plemena divokých kachen jsou předmětem komerčního i sportovního lovu.

Pták z čeledi kachních je kořistí pro lovce nejen kvůli masu. Kachna mořská, kajka obecná, je například ceněná pro své chmýří. V některých regionech se sklízí vejce šelem a zlatooček a pro okrasné účely se chová kachna mandarinská.

výhledy na řeku

Říční odrůda kachen se vyznačuje vysokým přistáním ve vodě a ocasem zvednutým nad vodou. Při hledání potravy se nepotápějí, ale jen napůl se ponoří do vody a ocas nechávají nad hladinou vody. Startovat téměř svisle, bez vzletu. Za letu je rozdíl oproti potápění patrný zejména díky delšímu krku, ocasu a křídlům. Build in hejno je zřídka chován.

Přečtěte si více
Přenosný garážový obchod

Širokonoska

Vyznačuje se rozšířeným rýčovitým zobákem. Letí poněkud neohrabaně a pomalu, mírně naklání hlavu dolů. Drake jsou velmi krásné: na pozadí bílé hrudi vyniká tmavě zelená hlava a krk a boky a břicho jsou červené. Modrá křídla vpředu a jasně zelené „zrcadlo“. Samice jsou červenohnědé. Nohy ptáků jsou jasně oranžové. Jsou považováni za nejbezstarostnější z říčních druhů.

Mallard

Kachna divoká kachna divoká znají všichni lovci, je to největší říční druh. Na jaře má kačer smaragdově zelenou hlavu, bílý límec, hnědá prsa a šedé tělo. Samec je světlejší než samice. Nohy kachny divoké jsou oranžové, zobák žlutý. Samci mají delší krk a hlavu drží vysoko.

kachna černá

Stanovištěm je jih Dálného východu a Sibiře. Velikostí se neliší od kachny divoké. Jeho zvláštností je, že draky se neliší od samic, protože nemají manželskou barvu. Vyznačují se černými zobáky se žlutými skvrnami na vrcholu. Za letu jsou jasně viditelné bílé skvrny na křídlech.

Pintail

Poměrně velká kachna, samci jsou větší než samice, s dlouhým krkem a ocasem podobným šídlu, proto dostal pták své jméno. Hřbet a hlava jsou hnědé. Zbytek krku, oříznutí a spodní části těla jsou jasně bílé. Samička je šedá.

modrozelená píšťalka

Kachna modrozelená je nejmenší mezi kachnami říčními. Samec má hnědočervenou hlavu se širokým pásem zelené od očí k týlu. Samička je šedá. Za soumraku lze samečka rozeznat podle bílého pruhu na rameni a bělavého ocasu mezi koncem ocasu a břichem.

Teal cracker

Tento druh žije v lesním pásu. Drake i samice mají velká „zrcadla“ zelené barvy, výraznější u samců. V létě se samec od samice liší šedomodrými vršky křídel a ramen.

Mramorová nebo čírka s úzkým nosem

Habitat – Střední Asie a pobřeží Kaspického moře. Průměrná hmotnost 500 g. Opeření je šedohnědé, na břiše světlejší, stejné u samic i samců. Zobák je šedý, nohy hnědohnědé. Samec se vyznačuje malým hřebenem na zadní straně hlavy a světlými skvrnami kolem očí. Často sedí na větvích keřů a stromů rostoucích u vody, na rozdíl od jiných druhů čírek.

šedá kachna

Pták je větší než modrozelená, má šedavou barvu. Samec se od samice liší namodralými křídly a světlejším opeřením. Páření u samců: načervenalá hlava, bílý pruh od očí k šíji. Samice má dosti dlouhý zobák s bílou skvrnou na boku. Ve tmě lze kačera rozeznat od samice podle častého zvedání hlavy spolu s praskavým zvukem, který vydává.

wigeon

Pták je středně velký, vyznačuje se jasně bílým břichem a krátkým zobákem. Hlava draka je načervenalá, jeho čelo je žlutavě zlaté a jeho hruď je kaštanově červená. Wigeon je velmi podobný šedé kachně, liší se od ní tmavě hnědými „zrcadly“ na křídlech.

Drake vydává ostré zvuky jako píšťalka a hlas ženy je jako krákání.

Kosatka

Stanoviště: Dálný východ, východní Sibiř a Kamčatka. Průměrná hmotnost – 800 g. Kosatka má černý zobák a šedé nohy s tmavými blánami. Samice je podobná kachně divoké, liší se barvou nohou a zobáku. Samec si i v létě zachovává na křídlech jasná „zrcadla“. Hlas trochu připomíná pískání kudrlinky.

crohali

Kachna mořská se od ostatních druhů liší úzkým zobákem zakončeným dolů zahnutým drápkem. Po okrajích zobáku jsou špičaté rohovité zuby.

Merganser

Tento druh žije v lesním pásmu. Hmotnost dosahuje dvou kilogramů. Hlava má protáhlé peří, tvořící u samice široký dvojitý hřeben. „Zrcadla“ jsou bílá, zobák je červený, nohy oranžové. V létě lze samečka rozeznat podle bílého peří na křídlech. Když létající pták mává křídly, vydává zvuk podobný píšťalce.

Střední popelník

Pro stanoviště si vybírá severní části lesní zóny. Váží asi kilogram. Zobák je červený, nohy jsou červenooranžové. Na zadní straně hlavy je vyvinutý dvojitý hřeben. V létě se samci vyznačují tmavým hřbetem.

mořčák šupinatý

Vzácný druh vyskytující se pouze na jihu Dálného východu. Navenek podobný průměrnému mořskému moři. Liší se menší velikostí, šedým zobákem a širokým hřebenem, vyvinutějším u samic. V létě má samec na zadní straně hlavy bílé skvrny.

Přečtěte si více
Jaký šampon použít na demodikózu?

potápění

Podčeleď kachen má kategorii – potápěčská kachna. Své jméno dostali podle způsobu, jakým získávají potravu – potápěním. Tato kachna severní žije na severní polokouli, největší populace je v Severní Americe. Kachny potápěčské se dělí na několik druhů: čírky mramorované, potápivé, kachny a kachny růžovohlavé. Všechny druhy, s výjimkou čírek, mají barevné, světlé peří a na pozadí krajiny vypadají velkolepě.

mramorová modrozelená

Průměrná hmotnost dospělého člověka je 600 g. Samice a samec jsou stejného zbarvení. Peří je šedohnědé se světlými skvrnami. Když je pták na vodě, má zvednutý ocas. Mramorové čírky se potápějí docela hluboko, někdy sedí na stromech. Pro život si vybírají nádrže s rákosím a keři podél břehů. Stanoviště – Rusko, Indie, Asie, Španělsko.

Potápění

Potápěčská kachna je střední velikosti, má krátký krk a velkou hlavu. Sedí nízko nad vodou, živí se hlavně potápěním. Kachní ponor malá velikost, průměrná hmotnost – 900 gr. Samice vypadá jako šedá kachna, samec má jasnou hlavu a světlá prsa. Samci jsou větší než samice a pestřeji zbarveni. Vynikají potápěčská kachna červenooká, rudonosý a pampový.

Stanovištěm je mírné klimatické pásmo, hlavně tajga a lesostep Ruska.

Cherneti

Kachňata navenek připomínají potápěče, což lze vidět ve jménu některých druhů. Podsadití ptáci malé velikosti s velkou hlavou na krátkém krku. Černý zobák je šedý nebo černý, nohy s kožovitými blánami, tmavě šedý. Všechny poddruhy mají na křídlech světlý pruh. Kachny zřídka chodí na souš, většinu času tráví na vodě. Při potápění se mohou ponořit do poloviny nebo úplně.

V Rusku se vyskytuje pět druhů: černomořský, chocholatý, rudohlavý, rem a bělooký. Přelet v Rusku je americký ponor.

Více druhů: dlouhonosý červenohlavý, madagaskarský, australský potápěčský, malomořský, novozélandský a obojkový černý.

Kachna s růžovou hlavou

Růžohlavý (kachna červenohlavá) je neoficiálně řazena mezi vyhynulý druh. Poslední žijící exemplář byl spatřen před více než sedmdesáti lety. Ornitologové se neúspěšně pokoušeli tento druh najít. Někteří z nich věří, že tento pták žije v nepřístupných bažinách na severu Myanmaru.

Video

Ve videích níže najdete spoustu zajímavých informací o odrůdách divokých kachen.

Identifikace kachen v letním peříčku

у
Lov na bahně je u nás snad nejmilovanější a nejrozšířenější. Většina lovců s ním začala svou cestu k lovu. A první výstřel na zvěř byl na tomto lovu. Prvním úlovkem mladého lovce je zpravidla také kachna. Fauna Ruska zahrnuje 14 druhů kachen potápěčských a 27 druhů potápěčských kachen. Budeme si povídat o jejich hlavních typech, přesněji o tom, jak určit druh kachen v letním peří během letně-podzimního lovu. Všimněte si, že načasování línání se u různých druhů liší a na konci podzimu jsou některé z nich již oblečeny do světlého zimního peří, které jim zůstane až do jara (například kachna divoká), zatímco jiné druhy postupně línají a línání dokončí až během zimování (např. například tyrkysové).

Každý lovec zná kachnu divokou. To je největší ze všech našich říčních kachen. Za letu se od ostatních druhů kachen snadno odlišuje zvláštním pískáním křídel „si-si-si“ a zrcátkem na křídle s fialovým nádechem. Samec v letním peří se od samice jasně odlišuje nazelenalým nebo světle žlutým zobákem bez skvrn, zatímco u samic je žlutohnědý nebo nažloutlý, s tmavým rozmazaným pruhem podél hřbetu zobáku, s tmavými skvrnami po stranách. Samci se od samic liší také křídly: u nich bílý pruh pod fialovým zrcadlem nepřesahuje směrem k tělu, ale u samic dále.

Kachna divoká se vždy pozná podle zrcátka na křídle s fialovým nádechem

Nejmenší kachna. Let je rychlý, tichý a ovladatelný, takže hejno je na rozdíl od crackerů schopno rychle synchronizovat obraty.

Křídla jsou tmavě hnědá, zrcadla jasně zelená, se sametově černým nádechem, ohraničená světlými pruhy. Po vyzvednutí trofeje se podívejte na dříky primárních letek křídla – jsou černé (na rozdíl od coduling). Barva zobáku samce je černá, s oranžově žlutými okraji bez skvrn, zatímco zobák samice je skvrnitý v koutku tlamy.

Čírka hvízdavá se od čírky praskající liší zeleným zrcadlem a ovladatelným letem

Přečtěte si více
Kdy se líhnou vajíčka šneků?

Je o něco větší než modrozelená a má světlejší barvu. Vnější zrcátko je ocelově šedé barvy, u mláďat je téměř neviditelné. Dříky primárních letek křídla jsou jasně bílé, což je dobře odlišuje od píšťalek. Samci mají na rozdíl od samic popelavě šedá křídla. Od pískaře se liší delším tmavě šedým zobákem se světlou skvrnou na bázi.

Let je rychlý, ale hůře ovladatelný než u pískaře, s charakteristickým šustěním křídel. Samice vydává kvákání, které má vyšší tón než píšťalka. Charakteristické zvuky jsou podobné těm, které vydávají vábivé kachny, ale krátké (2-3 kvákání), unáhlené a ječivé.

Modrozelená má ocelově šedé zrcadlo

Hustá, středně velká kachna s malou hlavou a krátkým krkem. Krátký zobák je nápadný. Od ostatních druhů říčních kachen se dobře odlišuje svým jasně bílým břichem, pro které dostal název „bílé břicho“. Za letu je patrný kontrast mezi tmavou hrudí a bílým břichem. Nohy tmavě šedé. Vnější zrcátko je šedozelené, vzadu s černým lemováním. U dospělého muže se od 3 let objevuje před zrcadlem bílé pole, které přetrvává na jaře a v létě. Let je rychlý a ovladatelný. Migrující hejna létají šikmo nebo v šikmé linii.

Wigeon je nazýván „bílobřichým“ kvůli jeho zářivě bílému břichu

Jedná se o velkou kachnu, ale menší než kachna divoká. Vyznačuje se štíhlou siluetou, špičatým ocasem a dlouhým krkem, dobře viditelným za letu. V letním peří má pouze samec světlé, lesklé, bronzově zelené zrcátko. Samice a mladí samci mají šedohnědé matné opeření, zrcátko je načervenalé a špatně ohraničené. Zobák je dlouze šedý, u samce namodralý, s černým obrysem, u samice šedý, s černými skvrnami, které se u mláďat nevyskytují. Oči jsou hnědé, staří draci mají žluté oči. Nohy tmavě šedé. Velmi snadno vzlétne z vody a není tak hlučný jako kachna divoká.

Pintail se vyznačuje špičatým ocasem, dlouhým krkem a dlouhým šedým zobákem.

Od ostatních kachen se liší tím, že má rýčovitý, rozšířený zobák, který ostatní kachny nemají. Okraje zobáku jsou pokryty vysoce vyvinutými zuby, které představují filtrační aparát, protože hlavní potravou jsou malí korýši suspendovaní ve vodě. Proto na jaře přilétá později než ostatní kachny. Letí pomalu. Za letu vypadá neohrabaně, nápadný je široký zobák, hlava jakoby skloněná dolů. Za letu tmavé břicho ostře kontrastuje s bílými podkřídly, na rozdíl od wigeona a kachny šedé, které mají břicho bílé. Zrcadlo je zelené barvy, nahoře ohraničené bílým pruhem. Na rozdíl od divokých a pintailů není na zadní straně zrcadla žádný bílý lem. Ramena samců jsou namodralá, dokonce i mláďata. Zobák je hnědý a oranžový, u samic je skvrnitý. Oči samce jsou jasně žluté, samice hnědé. Tlapky jsou jasně oranžové. Jedna z nejméně opatrných říčních kachen.

Lopatku si díky zobáku ve tvaru rýče nelze splést s nikým jiným

Menší než kachna divoká. Za letu vydává svými křídly pískavý zvuk, je však ostřejší a hlasitější („kovový“). U létajících ptáků můžete vidět jasně bílé zrcátko (tříbarevné, kaštanově černobílé u samců a dvoubarevné, černobílé u samic), které je na vodě těžko vidět. Zobák samců je šedý, zatímco zobák samic je stejně jako kachna divoká žlutý s černou pípou. Od kachny divoké se liší šedým ocasem, zrcátkem, zobákem a menší velikostí. Brada je spíše bělošedá než buffalo žlutá. Při letu na blízko se liší barvou spodního křídla. Je světle šedá, na rozdíl od bílé kachny divoké a tmavé barvy pintail a wigeon.

Ženský hlas v létě a na podzim je ostré kvákání. V některých oblastech je šedá kachna uvedena v Červené knize.

Kachna šedá se od divoké kachny liší kratším zobákem a dvou nebo tříbarevným zrcátkem

Kachny potápěčské se od kachen říčních se liší nízkým přistáním na vodě s ocasem spuštěným do vody. Při krmení se mohou potápět. Z vody nevzlétají kolmo a ne okamžitě, ale s rozběhem. Při takovém vzletu se jejich tlapy dotýkají vody. V letu se liší od kachen, které mají krátký krk, křídla a ocas. Když hrozí nebezpečí, obvykle se raději potápí, než aby vyrobili vertikální „svíčku“; takto se také chovají zraněná zvířata. V hejnech často létají ve formaci (v rohu nebo v řadě). Při bližším zkoumání má zadní prst všech kachen široký okraj (u kachen je úzký a málo vyvinutý).

Přečtěte si více
Které broskve jsou nejchutnější?

Někteří lovci se mylně domnívají, že maso všech ponorů voní jako ryba. To je absolutně nepravdivé. Výhradně rybami se živí pouze moruši a kajci, ostatní druhy preferují měkkýše, larvy a dospělý vodní hmyz a také řasy. Při některých ponorech dává rybí zápach pouze tuková vrstva.

Středně velká kachna tmavá má velkou hlavu a krátký krk. Samec má dobře ohraničený hřeben, který je zachován v letním opeření, i když je v této době slabě patrný. Oči jsou citrónově žluté, u mladých žlutohnědé. Z vody se startuje s obtížemi. Za letu je patrné bílé břicho a široké bílé pruhy na černohnědých křídlech. Spodní křídla jsou na rozdíl od zlatoočka světlá. Zobák je široký, šedý, u samce je šedomodrý. Na základně zobáku jsou malé šedé skvrny. Samec má nohy olověně šedé, zatímco samice má nohy šedé. Od kachny rudohlavé se liší tmavou hlavou a krkem.

Kachnu chocholatou vždy poznáte podle hřebene a žlutých očí.

Typická kachna severní, vyskytující se ve většině Ruska pouze při migraci. Kačer se od kachny chocholaté liší větší velikostí, absencí chocholky, černou hlavou se zeleným nádechem a světle šedým hřbetem. Samice je tmavě hnědá; Kolem základny zobáku je široký bílý kroužek, je mnohem širší než u kachny chocholaté. U mladých ptáků je tento kroužek slabě vyjádřen nebo chybí. Hlavní rozdíl je v tom, že zadní a přední strana křídel jsou šedé, zatímco kachny chocholaté jsou černé. Na rozdíl od kachny chocholaté kachna mořská vzlétne z vody celkem snadno.

Kachna mořská je větší než kachna chocholatá, s černou hlavou, se zeleným nádechem a bez hřebene.

Od všech ostatních ponorů se odlišuje přehnaně velkou kulatou hlavou s konvexní korunou a krátkým krkem. Z profilu vypadá hlava trojúhelníkového tvaru s vrcholem uprostřed temene. Hlava samce je černá, se zelenkavým kovovým leskem; na tváři u zobáku je velká kulatá bílá skvrna, která v létě mizí. Samice má hnědou hlavu. Krk, hruď a boky jsou bílé. Samička je šedohnědá, s hnědou hlavou a bílým límcem, v letním peří málo nápadná. Zobák je krátký, kuželovitý. V letním peří je samec podobný samici, liší se od ní tmavou hlavou a čistě černým zobákem, zatímco zobák samice je černý a šedý s velkou růžovou skvrnou na vrcholu. Tlapky jsou okrově žluté, s tmavými blány. Oči dospělých ptáků jsou citrónově žluté, zatímco oči mladých ptáků jsou tmavé. Za letu je od ostatních kachen dobře odlišují velké, široké bílé „nárameníky“ na křídle (kde ostatní kachny mají „zrcátka“) a zvonivé pískání křídel (produkují pouze samci), kterým zkušený lovec vždy odlišit zlatoočka od ostatních kachen, i když ho nevidíte. Spodní křídla zlatoočka jsou ale na rozdíl od černoušek tmavé.

Gogol se od ostatních ponorů jasně odlišuje svou přehnaně velkou kulatou hlavou.

Poměrně velká kachna s hmotností na podzim (samce i samice) do 900–1100 g. V létě jsou ptáci hnědohnědí: hlava samce je červenohnědá, hlava samice světle hnědá. Samec má černou hruď s nahnědlým povlakem, oči jsou načervenalé, samice a mláďata mají oči hnědé. Zobák je široký: u samice je černošedý, u samce černý, s modrošedým pruhem. Břicho je světle šedé. Od černých kachen se liší světlým hrdlem a tvářemi a za letu se od nich liší světle šedými křídly, bez světlých pruhů. Z vody se startuje obtížně, ale let je rychlý.

Pochard zrzavý má červenohnědou hlavu a světle šedé břicho.

Náš nejjižnější ponor. Velká kachna, velikost kachny divoké, váží asi 1 kg, samci dosahují 1,5 kg. Podobně jako říční kachny ochotně chodí po souši a krmí se v mělké vodě a převrací se. Dobře se potápí do hloubky a pod vodou vydrží dlouhou dobu. Nelze jej zaměnit s jinými druhy potápění. Tváře a hrdlo jsou bílé. Zobák samců je červený, zobák samic šedý, s červeným pruhem na konci, který se u mláďat nevyskytuje. Tlapky jsou jasně červené, u mláďat hnědé. Vzlétá tvrdě a letí velmi rychle.

Zobák kachen červenonosých: u samců červený, u samic šedý, s červeným pruhem

Přečtěte si více
Jak odstranit starou samolepicí fólii ze dveří?

Středně velká arktická mořská kachna, občas nalezená ve středním pásmu během migrace. Krk je krátký, hlava je zakulacená. Samec má šídlovité, velmi dlouhé ocasní peří, a to jak v chovu, tak v letním peří. Na rozdíl od pintailů jsou protáhlé a špičaté. Hlava, krk a copánky na zádech jsou tmavé v letním peří, na tvářích jsou tmavé skvrny a kolem očí šedé „brýle“. Břicho je bílé. Samice je hnědá se světlými stranami hlavy a přední části krku. Zobák je krátký a široký: zobák samce je šedý, s růžovým páskem, samice je šedý, s černým nehtem. Oči samce jsou světle krémové, samice tmavě hnědé. Startuje s rozběhem přes vodu. Při potápění otevírá křídla.

Dlouhoocasá kachna – šedé „brýle“ a dlouhá ocasní pera

Velikost kachny divoké. Samci jsou zcela černí, což je dobře odlišuje od scoterů. Samice jsou stejně tmavé, ale lehce hnědé, se světlými tvářemi a tmavou čepicí. Zobák samců má na bázi párové zduření, je krátký černý, s jasně žlutou skvrnou na zobáku. Samice má zobák šedý, někdy se žlutými skvrnami podél hřebene. Samice je tmavě hnědá, s tmavou čepicí a světlými tvářemi. Tlapky jsou černé. Před potápěním ptáci přitisknou křídla k tělu a mírně poskočí. Vždy létají velmi nízko nad vodou a ve velké výšce nad pevninou.

Samci modrých zázvorů mají zobák s párem otoků na bázi a jasně žlutou skvrnou na zobáku

Větší než kachna divoká. Samec je stejně černý jako modrá ploutev, ale liší se od něj bílou skvrnou pod okem a bílým zrcátkem na křídle. Samice je tmavě hnědá, se dvěma světlými skvrnami po stranách hlavy. Mláďata mají světlé břicho. Tlapky jsou červené (modré zázvorky mají černé). Zobák je dlouhý žlutooranžový, s tmavými okraji a černým otokem na bázi, u samice je šedý, se žlutými skvrnami. Oči dospělých mužů jsou bílé, oči prvních ročníků jsou šedé a oči samic jsou tmavé. Nohy jsou načervenalé. Při potápění otevírá křídla.

Za letu tlustý krk a bílá „zrcadla“ na křídle dopadají na obecně tmavé pozadí ptáka. Létají nízko nad vodou, vysoko nad zemí, seřazují se v úhlu nebo linii.

Scoter má bílou skvrnu pod okem, bílé zrcátko na křídle a červené tlapky

Dva druhy mořčáků jsou považovány za lovecké druhy. Mořák velký je větší než kachna divoká, mořčák dlouhonosý je mnohem menší. Navenek jsou si podobné. Mají typický „merganser profil“: dlouhý úzký zobák, protáhlé tělo a dlouhý krk, takže je nelze zaměnit s jinými ponory. Hlava a horní část těla samců jsou černé se zeleným kovovým leskem. Hřbet je černošedý, zobák a tlapky červené. Boky těla mořského mořského jsou bílé, zatímco u čluna velkého jsou šedé. Papoušek mořčáka dlouhonosého je rezavý, u mořčáka velkého je bílý. Samice obou druhů jsou si podobné, ale od samců se liší červenohnědou hlavou a bílým hrdlem. Nohy jsou červené, u mláďat špinavě žluté. Za letu (jak na jaře, tak na podzim) je jasně vidět bílá plocha na křídle, bílá hruď a obilí. U samic a mláďat je bílé „zrcadlo“ o něco menší. Velmi tichý. Potápí se a zůstávají pod vodou po dlouhou dobu.

Typický „merganser profile“: dlouhý úzký zobák, protáhlé tělo a dlouhý krk

Docela malá potápěčská kachna s malým zobákem o něco větším než čírka, ale dvakrát tak těžkým. Káčera nelze zaměnit ani s jedním ani druhým druhem – na jaře je téměř celý bílý, s černou kresbou na hlavě a hřbetě. Ale na podzim je jako žena. Ptáci jsou šedí; hlava je dvoubarevná, nahoře červená; tváře a hrdlo jsou světlé. Oči jsou červenohnědé. Za letu je vidět bílé „zrcadlo“ křídla. Na rozdíl od jiných mořčáků, mezi které patří mořský mořčák, jsou zobák a nohy spíše tmavě šedé než červené. Na vodě je přistání nízké, ocas je spuštěn do vody. Snadno se sundává z vody. Let je velmi rychlý. Jedná se o jeden z nejopatrnějších ponorů, velmi tichý a rychle letí.

V létě je samec lutka zbarven stejně jako samice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button