Jaké zvíře hrabe zemi?
V přírodě je spousta zvířat, která dokážou hloubit tunely pod zemí. Nejznámější bagr známý od dětství je však krtek. Tento savec tráví většinu svého života pod zemí, což je usnadněno speciální stavbou těla a fyzickými schopnostmi krtka. Jedná se o jedinečný výtvor přírody, který přináší lidem jak bezpodmínečné výhody, tak docela vážné škody.
Původ druhu a popis

Krtek je velmi malé zvíře s drobnýma očima a silnými tlapkami, které jsou schopné prorazit dlouhé podzemní chodby. Oči některých druhů krtků jsou bezpečně skryty pod kůží. Krtci nemají uši, mají hladkou, velmi jemnou srst. Barva srsti je obvykle černá, ale existují i zvířata s tmavě šedým „kožíškem“.
Krtci patří do řádu hmyzožravců, kteří patří do velké třídy savců. Jsou součástí čeledi krtkovitých – lat. Talpidae. Zvířata dostala své jméno z nějakého důvodu. V doslovném smyslu slovo „krtek“ znamená „rypák“. Název pochází ze slova „kopat, kopat“.
Video: Krtek
Tito podzemní obyvatelé mohou položit chodby dlouhé stovky metrů. Pod půdou si šelma zařizuje místo na spaní, vytváří speciální chodby, ve kterých loví. Krtci nejraději tráví noc na mechu, trávě nebo listí. Jsou to docela inteligentní zvířata, takže v „ložnici“ vždy poskytují tajný průchod pro ústup v případě nebezpečí. Podzemní chodba je pokryta podestýlkou.
Zajímavý fakt: Neustálý pohyb po úzkých hliněných chodbách se projevuje na vzhledu zvířete. Postupně si krtek vymaže srst a zůstane zcela plešatý. Příroda se však se vším postarala – 3-4x do roka naroste krtkům nový „kožich“.
Krtci také vybavují své obydlí dalšími průchody ke zdroji vody. Některá zvířata si vytvářejí vlastní podzemní studny. Studny se při silných deštích plní vodou. V zimě se taková zvířata raději schovávají hluboko v zemi. Ve velkých hloubkách zůstává země teplá a nezamrzá.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Zvířecí krtek
Hlavním rysem těchto malých zvířat je nedostatek zraku. Pokud je pro lidi a jiná zvířata nedostatek zraku vážnou vadou, pak pro krtky je to považováno za normu a dokonce za nutnost. S normálníma očima by tato zvířata prostě nemohla strávit téměř celý život pod zemí. Krtci mají oči, ale u většiny druhů jsou navíc chráněni vrstvou kůže.
Nejen zrakové orgány jsou zcela přizpůsobeny podzemnímu životu. Jsou tomu přizpůsobeny i orgány sluchu. Krtci nemají uši. To také neposkytuje jen příroda. Pokud by ušní boltce byly, pak by se v nich vytvořil příliš vysoký tlak. Takový tlak by zvířeti nedovolil být v půdě.
Rypáči mají na dotek velmi příjemnou srst. Má také některé rysy, odlišné od srsti jiných zvířat. Kožešinové potahy krtků se snadno vejdou do různých směrů. Tato vlastnost umožňuje zvířatům proklouznout bez problémů do úzkých podzemních tunelů. Barva kožešinového krytu je obvykle černá, hnědá nebo tmavě šedá.
Vzhled krtků lze charakterizovat následujícími parametry:
- Celková délka zvířete je asi šestnáct centimetrů. Z toho tělo zabírá přibližně sedm centimetrů a zbytek připadá na délku hlavy a ocasu.
- Průměrná hmotnost zvířete je patnáct gramů. Známí jsou však zástupci čeledi a větších velikostí. Vědci se například setkali s mogerem ussurijským, jehož délka je dvacet jedna centimetrů.
- Tvar těla tohoto savce je tyčovitý. Krtci mají malou hlavu a téměř neviditelný krk. Ušní boltce většiny členů rodiny jsou nevyvinuté, zatímco jiné jsou velmi malé, pokryté srstí. Zvířata mají také nos ve formě malého proboscis. Má citlivé chloupky. Nozdry směřovaly dopředu.
- Tlapky savce mají pět prstů. Jsou hlavním nástrojem pro hloubení dlouhých tunelů. Tlapy jsou silné, drápovité. Štětce připomínají rýče, jsou otočeny dlaněmi ven. Předními tlapami si krtek hloubí tunely, zadní nohy jsou méně silné. Jsou velmi tenké a připomínají tlapky krys.
Kde bydlí krtek?

Foto: Půdní zvíře krtek
Zástupci rodiny krtků jsou rozšířeni. Žijí v celé Eurasii, Severní Americe. V Jižní Americe krtci zcela chybí. Vědci dospěli k závěru, že tato zvířata obývala Severní Ameriku, když byla oddělena od Jižního průlivu. Zvláště ve velkém počtu žijí krtci v Rusku, Bělorusku, Polsku, Ukrajině, Gruzii a Moldavsku.
V Rusku žijí zejména čtyři druhy krtků:
- Slepý. Je distribuován od Ciscaucasia do Transcaucasia. Zástupci tohoto druhu lze často nalézt v Turecku a dokonce i v severním Íránu. Zvíře žije v horách, alpských loukách, někdy se vyskytuje v lesní krajině. Pro život si slepí krtci vybírají volné, vlhké půdy. Někdy tato zvířata žijí společně s kavkazskými druhy;
- Kavkazský. Usazuje se ve střední, západní části Kavkazu, vyskytuje se v některých oblastech Turecka, které přiléhají k břehům Černého moře. Krtci kavkazští žijí převážně v listnatých lesích, ale v malém počtu se vyskytují v biotopech horských luk. Při hledání potravy mohou taková zvířata jít do hloubky jednoho metru. Hlavní průchody jsou umístěny dostatečně blízko k povrchu – ve vzdálenosti pěti centimetrů;
- altajský. Má jednobarevnou barvu srsti, na břiše srst vrhá matný povrch. Vzhled altajských krtků je plně v souladu s krtci. Tělo zvířete je poměrně masivní, zaoblené;
- Obyčejný. Toto je skupina nejběžnějších krtků. Jeho zástupce lze nalézt v různých krajinách: od lesů po hory.
Pro normální život, reprodukci, krtci potřebují zvláštní podmínky. Z tohoto důvodu si vybírají oblast s vlhkou půdou. Je nejvhodnější pro hloubení tunelů. Krajina oblasti může být téměř jakákoli. Klima zvířat preferuje mírné.
Co jí krtek?

Foto: Krtek hmyzožravé zvíře
Krtci, i když jsou malí, jsou docela žravá zvířata. Jsou aktivní nepřetržitě, ale loví častěji za soumraku. Zvířata mají vysoký metabolismus. V létě krtci jedí ve velkém množství a v zimě je strava a množství snědeného jídla mírně sníženo. Zvířata raději žijí a loví sama, ale někdy existují i zástupci rodiny žijící ve skupinách.
Hlavní část stravy krtků zaujímají žížaly. Jejich savci je v létě sežerou a na zimu odloží, okusují červům hlavy a ochromují je. Krtci jedí také larvy žížal, larvy brouků, květen a další odrůdy brouků. Často se mouchy, housenky, slimáci dostávají do potravy krtka.
Největší zástupci rodiny krtků, mogers, nejraději jedí housenky motýlů. Hvězdice jedí malé vodní obyvatele. Mohou jíst korýše, malé ryby a hmyz. Američtí rejsci krtci zařazují do svého jídelníčku rostlinnou potravu.
Zajímavost: Malý krtek dokáže za den sníst obrovské množství potravy. Zvíře přijímá potravu, jejíž hmotnost se rovná váze samotného zvířete. Tito savci jsou také docela šetřiví. Krtek ve svém hnízdě může uložit asi dva kilogramy potravy na „deštivý“ den.
Za jeden den může počet jídel dosáhnout šestinásobku. Po každém vydatném jídle krtek sladce usíná. Délka spánku je obvykle čtyři hodiny. Během této doby má jídlo čas na úplné strávení. Zvířata nejsou zvyklá hladovět. Bez jídla nemohou žít déle než sedmnáct hodin.
Chcete-li najít čerstvou pochoutku. krtci nemusí pokaždé kopat nové pohyby. Potravu nacházejí ve starých tunelech, do kterých se červi sami zalézají. Červi jsou přitahováni teplem a zvláštní vůní krtků. V zimě členové rodiny také nemusí hladovět. Neméně aktivní jsou žížaly. Jsou schopni provádět pohyby i ve zmrzlé zemi.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Krtek obecný
Téměř celý život krtka prochází v naprosté tmě. Staví neuvěřitelné labyrinty, ve kterých pak žijí a loví. Labyrinty se mohou vyskytovat v různých hloubkách v zemi. Kopání zabere zvířeti spoustu času. Nad průchody, které se nacházejí blízko povrchu země, si vždy můžete všimnout charakteristického válečku. Hloubka labyrintů závisí na typu půdy. Pokud je volná, mokrá, jsou průchody vytvořeny v mělké hloubce, v suché půdě jsou kanály vykopány v hloubce dvaceti centimetrů.
Nejhlubší tunely jsou proraženy zvířaty pod lesními cestami. Hnízda jsou i ve velkých hloubkách. V průměru si samice staví hnízda v hloubce 1,5 metru. Hnízdo je pečlivě vystláno trávou a listím. Zvířata se mohou čas od času toulat v oblasti, kde žijí. V létě sestupují do nížin, na jaře – do kopců. Na jaře mohou samci krtků několikrát rozšířit svůj majetek. A to z důvodu hledání samice do chovu.
Povaha krtků je rozporuplná. Jsou nevrlí, hádaví. Velmi zřídka žijí zvířata ve skupině. V párech se spojují, až když nastane čas páření. Krtci projevují přátelskost pouze v mladém věku. Mladí jedinci se navzájem hladí. Ale s procesem dospívání se nezačnou objevovat ty nejlepší vlastnosti – nevrlost, bojovnost.
Dospělí si často domlouvají rvačky, pokud se cestou potkají. Jsou schopni nemilosrdně kousnout soupeře. Není divu, že v zajetí členové rodiny jedí maso svých příbuzných s velkou chutí. Krtci také nemají sympatie. Pokud se jejich soused dostane do problémů nebo zemře, pak se pomoc neočekává. Krtci rychle obsadí tunely mrtvého zvířete a použijí je pro své vlastní účely.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Krtek divoké zvíře
Zástupci rodiny krtků se rozmnožují jednou ročně.
Počet krtků a období rozmnožování pro různé druhy se však liší:
- Sibiřská plemena v červnu. Potomci se však objevují až o rok později, na jaře. V průměru těhotenství trvá asi dvě stě sedmdesát dní. Najednou samice porodí nejvýše šest mláďat;
- Kavkazský preferuje páření v únoru a již v březnu se objevují krtci. Najednou se nezískají více než tři mláďata. Mládě se osamostatní do čtyřiceti dnů po narození. Zástupci tohoto druhu velmi rychle rozmnožují svůj počet, protože potomci se objevují velmi hluboko pod zemí. Nic ho neohrožuje;
- Evropan kopuluje na jaře – během března a dubna. Po čtyřiceti dnech od setkání se samcem samice porodí krtky – asi devět jedinců najednou. Hmotnost jednoho mláděte zpravidla nepřesahuje dva gramy;
- Slepý. Hnízdí v únoru, doba březosti je jeden měsíc. Samice rodí najednou asi pět jedinců.
Zajímavost: Délka života krtka závisí na jeho druhu. V průměru se členové rodiny dožívají tří až pěti let.
Přirození nepřátelé krtků

Foto: Krtek podzemní zvíře
Zástupci rodiny krtků mají málo přirozených nepřátel. Mohou trpět pouze dravci, divočáci, jezevci, kuny. Taková zvířata umírají častěji ze suchého klimatu, příliš vysoké vlhkosti nebo rukou samotné osoby. Lidé zabíjejí zvířata úmyslně nebo náhodně. Někteří se snaží krtka chytit a domestikovat. Takový podnik ale také končí smrtí zvířete.
Také malý počet dospělých umírá z tlapek svých příbuzných. Dospělí krtci jsou hádaví a bojovní, takže hádky mezi nimi nejsou neobvyklé. Boje většinou končí smrtí jednoho z rváčů.
Zajímavost: Krtci nemají přirozené nepřátele pouze pod zemí. Pokud zvíře nevyleze na zemský povrch, pak ho nic neohrožuje.
Stav populace a druhů

Krtci jsou úplně všude. Nejsou zařazeny mezi chráněné druhy. Populace těchto zvířat vyvolává nejmenší obavy. Krtci přinášejí lidem užitek i škodu. Pozitivně mění strukturu země, hnojí ji, uvolňují půdní strukturu. Zvířata také účinně hubí škodlivý hmyz.
Na druhou stranu jsou krtci škůdci pro zahradnictví a zahradnictví. Často poškozují kořenový systém rostlin. Z tohoto důvodu je člověk nucen bojovat proti krtkům pomocí jedu, zvukových repelerů a dalších prostředků.
Zástupci rodiny krtků jsou velmi běžnými podzemními obyvateli v celé Eurasii a Severní Americe. Tato zvířata tráví většinu své existence v půdě, kde žijí, živí se a rozmnožují. Populace těchto zvířat je dnes stabilní, krtek nevyvolává mezi vědci obavy.
Datum zveřejnění: 03.03.2019
Datum aktualizace: 15.09.2019 v 19:00
Autor: Alekseeva Inna
Tagy:
- Sekundární
- Bilaterálně symetrické
- Zvířata z Altajského území
- Běloruská zvířata
- Zvířata z Gruzie
- Zvířata Eurasie
- Zvířata začínající na písmeno K
- Zvířata z Polska
- Zvířata Ruska
- Zvířata Severní Ameriky
- Zvířata z Ukrajiny
- Zvířata z Černobylu
- Zvířata
- rejsci
- Krtci
- Moles
- Laurasiotherium
- Hmyzožravci
- Hmyzožravci
- Společní krtci
- Placentární
- Podzemní zvířata
- Obratlovců
- Nejmenší zvířata na světě
- Slepá zvířata
- strunatci
- Čelisti
- Čtyřnohý
- Eukaryoty
- Eumetazoi

Vzhledově je zvíře velké asi jako náprstek, ale na zahradě je to v dobrém slova smyslu opravdové monstrum. Jejich pomoc v zemi je neocenitelná a nenahraditelná. Proč by měli zahradníci děkovat rejskům?

Foto: www.globallookpress.com / Soeren Stache
Rejsci na zahradním pozemku, letní obyvatelé se zpravidla setkávají nepřátelsky. Tato zvířata jsou často mylně považována za polní myši a zaokrouhlena nahoru. Ale takové radikální metody jsou zbytečné. Tito tvorové na zahradě jsou spíše spořádanými, ne škůdci.
Jak vypadají rejsci
Rejsci jsou nejmenšími zástupci třídy savců. Délka těla těchto zvířat není větší než šest centimetrů a hmotnost je jako chmýří – od pěti do 12 gramů.
Na první pohled drobná stvoření si lze dokonce splést s myšmi – malými, šedými, s knoflíkovýma očima a dlouhým ocasem. Ve skutečnosti nemají rejsci nic společného s hlodavci: hlavní vnější rozdíly u nich jsou protáhlý nos, poněkud připomínající zobák; za druhé, zvířata z jiného řádu – hmyzožravci a čeleď – rejsci, a to je důležitý bod. Zejména pro zahrádkáře.
Jaké je využití rejsků v zemi
Pokud se obyčejný hraboš na zahradě hlásí ke sklizni, pak je jídelníček rejska zaměřený především na hmyz, larvy, méně často – žížaly a žáby. A to znamená, že od zvířat na zahradě byste měli očekávat velké výhody.
Zvláštní místo v jejich jídelníčku zaujímají housenky, vši, medvědi a slimáci – prostě nejzapřísáhlejší nepřátelé zahradníků. V boji proti škůdcům už vyzkoušeli vše, ale žádné prostředky se jednou provždy nezbaví zahradních parazitů. Ale rejsci se s nimi vyrovnávají se závistí rychle a včas – malá zvířata jsou vždy ve střehu.
Přečtěte si také

Selhání v zemi: čím se lze nakazit při práci na zahradě
V honbě za bílkovinnou potravou jsou schopni proniknout kamkoli – pod kámen, do země nebo závěje – pro tyto tvory nejsou v otevřeném prostoru prakticky žádná nepřístupná místa. A to vše díky miniaturním rozměrům, neuvěřitelné svižnosti a neobvykle jemnému sluchu.
Drobci mají navíc zběsilou chuť k jídlu: rejsci žijící na jednom hektaru přes léto sežerou pět až 20 kilogramů různého hmyzu a jedna porce každého zvířete je několikanásobkem jeho tělesné hmotnosti.
Dalším velkým plusem pro živá zvířata v letní chatě je půda. Jak víte, jsou to skvělí oráčci a jejich výsledek není o nic horší než u zahradní techniky: tam, kde zvíře prošlo, je půda jako chmýří. Zahrát si s takovou půdou pro zahradníky je jen pro štěstí.
Co může ublížit rejskům letním obyvatelům
Ale tito hosté také přinášejí potíže. Faktem je, že při orbě půdy vyhrabávají kořeny zahradních rostlin a poškozují je. Navíc po cestě jedí žížaly, na kterých zase závisí kvalitativní složení půdy – jsou to oni, kdo v ní zpracovávají organickou hmotu a přeměňují je na živiny pro rostliny. Na tomto faktoru závisí kvalita plodiny.
Nezapomeňte však, že červ stále není hlavní potravou rejsků. Než se jich tedy na místě zbavíte, měli byste si stokrát rozmyslet: koneckonců další hosté dorazí do dače vykopanými tunely a pak se budou držet zahrady.
Jak se zbavit rejsků na jejich letní chatě
Vlhkost je považována za nejpříznivější stanoviště pro rejsky. Proto se letním obyvatelům, kteří nechtějí na své zahradě vidět nezvané hosty, nedoporučuje, aby se zapojili do zalévání. Ale pokud to nefunguje, existuje řada běžných způsobů, jak se s malými zvířaty vypořádat. Z lidových léků jsou běžné:
- Norky zalijte čistou vodou. Musíte ale přesně vědět, kde se tyto pasáže nacházejí a žádnou z nich nevynechat. Jedině tak bude výsledek: rejsek rychle opustí zvolené území.
- Aplikujte produkty se špatným zápachem. Dobře fungují shnilé ryby nebo maso. V blízkosti každého otvoru se doporučuje rozložit zbytky zkaženého jídla. Z chemikálií působí na zvířata velmi nepříjemným a odpudivým dojmem naftalen, benzín a petrolej. V jednom z řešení je třeba navlhčit látkové ubrousky a rozložit je u vchodu do obydlí zvířete.
- Existují některé druhy rostlin, jejichž aroma je pro rejska také nepřijatelné. Nenávidí zejména mátu a tymián, stejně jako pelyněk, čočku a tetřeva císařského. Pokud je zasadíte na stanoviště, budou se malí tvorové nuceni pohybovat.
Přečtěte si také

Věčný boj: jak porazit plevel v letní chatě
Jsou ale situace, kdy jsou potřeba radikálnější metody. Pokud rejsci vůbec nedávají průchod, pomohou speciální prostředky pro boj proti hlodavcům. Můžete si je koupit v každém zahradnictví nebo online. Některé se prodávají ve formě husté hmoty, jiné – v briketách. Kompozice jsou velmi odlišné – od šetřících až po jedovaté. Do toho druhého se kvůli vlastní bezpečnosti raději nepouštějte. Dobrou a netraumatickou možností bude také elektronický odpuzovač.
Zajímavá fakta o rejscích
- Některé druhy rejsků jsou jedovaté – jedná se o rejska krátkoocasého, který se vyskytuje v USA, stejně jako rejsek vodní, vyskytující se na rozlehlých územích Ruska. Pokousání zvířetem však pro člověka nemá žádné fatální následky, v podstatě vše končí alergickou reakcí.
- Samice vozí své potomky z místa na místo jako vláček: jedno mládě se tlapkami drží matčina ocasu, druhé svého příbuzného a tak dále.
- Zvířata nesnášejí dva nebo více jedinců žijících na stejném území. Speciálním pižmovým sekretem si označují své místo a zároveň touto metodou plaší predátory.
- Rejsci vydávají strašně nepříjemný zápach, takže zvířata s velmi silným čichem je nežerou. Ale dravci, ve dne i v noci, těmito zvířaty nepohrdnou.
- Rejsek může přežít bez jídla pouze devět hodin, protože zvíře má rychlý metabolismus, a proto neustále potřebuje jídlo.