Zpravy

Jaký je život pro krtka?

Krtek je malé zvíře se zúženou hlavou, velmi malýma očima nebo úplně bez očí a hustou, hedvábnou, tmavě zbarvenou srstí. Krtci jsou rozšířeni v Evropě a Asii a vyskytují se ve všech krajinných zónách kromě pouští a arktických tunder, i když nerovnoměrně. V listnatých a smíšených lesích, loukách a stepích s množstvím půdních bezobratlých, především žížal, jsou četní krtci. A v polopouštích, lesních tundrách a povodích tajgy jsou vzácnější, žijí tam hlavně v záplavových oblastech. V horách se vyskytují až do alpského pásma.

Nejznámější je Evropský krtek obecný (Talpa Evropa). Má rýhované tělo dlouhé až 18 cm a krátký ocas, hustě lemovaný vibrissae (citlivé chlupy). Pětiprsté ruce předních končetin jsou rozšířené a otočené „dlaněmi“ ven, prsty mají silné drápy. Jedná se o dokonalý hrabací orgán, který krtkovi umožňuje hloubit mnohametrové tunely v půdě. S podzemním životním stylem souvisí i další adaptace krtka.

Z husté sametové srsti nevyčnívají žádné chlupy a chlupy, takže se chlupy ohýbají stejně dobře k hlavě a ocasu, což umožňuje zvířeti se snadno pohybovat ve své díře dopředu i dozadu.

Krtek evropský žije v lesích a loukách Evropy a západní Sibiře západně od Irtyše. V tajze a stepích nenachází dostatek své hlavní potravy – žížal, které nemají rády jak kyselé, tak příliš suché půdy. Krtci se však mohou vyskytovat i v těchto oblastech – na zaplavovaných loukách a v křovinových houštinách v nivách.

Krtkův život tráví pod zemí. V hloubce 2–5 cm vytváří síť horizontálních připovrchových chodeb. To jsou jeho záďové dálnice. Lezí zde hmyz a červi, které krtek sbírá.

Krtek jí a skladuje

Krtek najednou sní až 20 g červů, poté se stočí do klubíčka a usne na 4–5 hodin Po probuzení začne ihned hledat potravu. Krmí se 3–4krát denně, přijímá až 60 g potravy.

Tam, kde průchody křižují cesty, silnice, oblasti zhutněné půdy, krtek buď udělá vstup a výstup podél okrajů překážky a překročí ji nahoře, nebo prohloubí průchod na 15–25 cm. takže několik zvířat používá jeden průchod najednou. Myslivci to vědí a právě na taková místa umisťují pasti na krtky.

Na otevřených místech chodby také klesají do hloubky 10–30 cm V takových místech krtek vytlačuje dírami na povrch vrstvu zeminy v podobě malých hald – krtinců.

Krtci, stejně jako jejich kořist, červi, jsou aktivní po celý rok. Sledují červy i pod sněhem a vytvářejí podsněhové krmné pasáže. Červi lezou do krtčích tunelů, přitahováni vůní krtčího pižma a vyšší teplotou.

Hnízdní komora krtka se nachází v hloubce 1,5–2 m, z níž vybíhají větve radiálně a mírně vzhůru a vlévají se do prstencového průchodu. Z něj dále směřují radiální chodby se stoupajícím sklonem, spojující prstencový systém s hlubokými a připovrchovými chodbami. Zároveň je spousta země vytlačena nahoru a nad hnízdem se vytvoří krtince o průměru až 1 m a výšce až 80 cm.

Krtci se rozmnožují jednou ročně. K páření dochází brzy na jaře. V dubnu až červnu se rodí slepá a nahá mláďata v počtu 3–7, někdy až 9. Mladí krtci vydávají tiché zvuky připomínající pištění kuřete. Zpočátku žije mládě přátelsky, ale pak se začíná objevovat agresivita. Ve věku jednoho měsíce jsou mláďata téměř k nerozeznání od dospělých a opouštějí mateřskou oblast. Při migraci mohou krtci přeplavat malé řeky.

Přečtěte si více
Jaká hnojiva javor potřebuje?

V zajetí, když není příležitost se rozptýlit, dospělí samci kousají samice a mláďata a někdy kousají a jedí své příbuzné.

Dravá zvířata sice krtky chytají, ale kvůli silnému pižmovému zápachu je nežerou.

Při mytí srsti, jak se pohybuje po průchodech, je krtek nucen často línat. V říjnu a listopadu, po podzimním línání, se krtkům vyvíjí hustá, uhlově černá srst se stříbřitým nádechem. V zimě dochází k částečnému línání a na jaře se opotřebovaná zimní srst mění na krátkou jarní srst, která trvá do poloviny července, kdy u dospělých začíná letní línání, které v té či oné míře pokračuje po celé teplé období.

Malé velikosti, krtčí kůže jsou obzvláště odolné. Krásnou zimní srst, která se objevuje po podzimním pelichání, oceňují především rybáři. Pokud jde o nákup krtčích kožešin, od 1920. let XNUMX. století zaujímal SSSR jedno z předních míst a dokonce první místo ve středních oblastech evropské části a Uralu.

Kromě krtka obecného obývá Rusko také Sibiřský krtekNebo Altaic (Talpa altaica) – do Transbaikalie, stejně jako malý (Talpa Le-vantis, nebo T.minima) A kavkazský (Talpa cauca-sica) molů – na Kavkaze.

Samci krtka altajského jsou mnohem větší než samci krtka evropského, i když samice těchto druhů jsou přibližně stejně velké. Lebka altajského krtka je větší a jeho menší zuby jsou více stlačené bočně. Altajský krtek je rozšířen od pravého břehu Irtyše a Ob a nachází se v dolním toku Selengy v Transbaikalii, v horní části Vilyuy a v horním toku Leny. Na sever podél Jeniseje zasahuje do Dudinky a v pohoří Altaj a Sajany tyto krtci stoupají až 3,5 km do subalpínského pásma. V lese a nivě si altajský krtek nedělá krtince, omezuje se na připovrchové chodby, ale na otevřených místech si dělá i hluboké chodby. V jídelníčku tohoto druhu také dominují žížaly. Krtek altajský se páří od června do začátku srpna, ale embrya jsou objevena až v dubnu následujícího roku a mláďata se rodí v květnu. Ve vrhu je asi 5 mláďat, někdy i více. Stejně jako krtek evropský je i krtek sibiřský lovci ve velkém chycen.

Pokud mají evropští a altajští krtci, i když malé, otevřené oči – v úzkých štěrbinách, avšak bez řas a pohyblivých víček, pak mají krtci žijící na Kavkaze oči zavřené tenkou kůží.

Obecně platí, že kavkazský krtek se blíží evropskému krtkovi, liší se menší velikostí (délka těla 10–14,5 cm), jakož i počtem a strukturou chromozomů. Vyskytuje se západně od Cross Pass, v oblasti Azov a západní Ciscaucasia, žije v listnatých lesích, zahradách a alpských loukách. Živí se převážně žížalami. Hnízdí v druhé polovině zimy, s vrhem až 3 mláďat.

Malý krtek se vyznačuje ještě menšími velikostmi – jeho délka těla je 8–12,5 cm, jeho hmotnost je menší než 30 g a „dlaň“ jeho tlapky má velikost centové mince. Nachází se v povodí Terek, v blízkosti Soči a na horním toku Kubanu. Žije v údolích řek, alpských loukách a horských lesích. Preferuje měkké půdy, které nepodléhají častému a dlouhodobému vysychání. Ve stravě tohoto druhu dominuje hmyz. Období páření malého krtka začíná v únoru, mláďata se objevují v březnu, v dubnu dosahují velikosti svých rodičů. Ve vrhu je 1–5 mláďat.

Přečtěte si více
Jak zmírnit zánět paraanálních žláz u psů?

Některým fandům a vědcům se daří držet krtky v zajetí. Rycí pohyby krtčích tlapek byly vždy předmětem zvláštního zájmu – od 1960. let minulého století. Existovaly dokonce speciální studie související s pokusy o vytvoření kopacího stroje, který by mohl pokládat podzemní chodby, aby se tam mohly pohybovat trubky různých průměrů. První vývoj designu založený na pozorování krtků se zdál být úspěšný. Později však bylo financování zastaveno a tyto studie zastaveny. Neprovádějí se ani nyní, i když potřeba takových zařízení přetrvává.

Známý evropský krtek je hmyzožravý savec, který většinu svého života tráví pod zemí. Krtků se zbavuje jen těžko, protože primární činnosti – hloubení podzemních chodeb, jídlo a spaní – určují základní instinkt – rozmnožování a rozmnožování.

  1. Pohyb je život
  2. Oblíbená území
  3. Složení stravy ve volné přírodě
  4. Vlastnosti výživy na zemědělské půdě

Pohyb je život

Toto zvíře neustále hledá potravu, díky čemuž má silné přední tlapy prorážet mnohametrové chodby v zemi podle svých instinktů. Vynikající čich poskytuje špičatý nos, který zachytí kořist několik metrů přes tloušťku země. Nejmenší vibrace cítí hmatovými úponky kolem nosu a slyší ušima skrytými pod kožními záhyby. Kopání země je způsob, jak se dostat k potravě a postavit pasti na potenciální oběti, což spotřebovává spoustu energie, kterou zase jídlo doplňuje. Takový je životní cyklus krtka proložený relativně krátkým spánkem – jakousi siestou po každé večeři a každoročním jarním rozmnožováním.

Zajímavý fakt: “Vlčí” apetit zvířete je dán velmi pracným procesem kopání půdy a také vysokou úrovní metabolismu, při kterém je jídlo stráveno a zcela absorbováno během 5 hodin.

Tento čas věnuje spánku, po kterém se znovu probudí hladový. Potřeba ukojit hlad ho žene kupředu podél krmných tunelů pro kořist, která do nich spadla, nebo skrz vrstvy země, pokud smysly zachytí potenciální oběť. Tak vznikají nová díla a větve v krtčích dolech. Nenalezení potravy po dobu maximálně 17 hodin bude pro krtka trest smrti. Množství potravy spotřebované za den je asi 60 gramů – téměř hmotnost zvířete. Na jedno sezení vstřebá asi 20 – 25 gramů vysoce kalorických červů a hmyzu. Zrychlený metabolismus vyžaduje také spotřebu velkého množství tekutin, které jsou přítomny v potravě a v půdě, ve formě vody.

Krtek kromě neustálého vstřebávání nezapomíná ani na zásoby, přípravu na zimu, kterou tráví stejným nekonečným běháním tunely jako celý rok. Stejní červi slouží jako NZ, ale znehybněni toxickými slinami v důsledku kousnutí do hlavy a naskládaných v dírách “pro deštivý den.”

Oblíbená území

Nám nejznámější krtek evropský si místa k životu vybírá podle svých kulinářských chutí a klimatických podmínek.

  • Vlhká půda bohatá na minerály;
  • Dostatečný počet bezobratlých a hmyzu, kteří jej obývají, kteří tvoří potravní základ krtků;
  • Nedostatek podzemní vody.
  • Tato stvoření se také nikdy neusadí ve volné písčité zemi.
Přečtěte si více
Jaké je nejkrásnější psí plemeno na světě?

Těmto požadavkům nejlépe vyhovují listnaté a smíšené lesy, louky Evropy a středního pásma naší země.

Složení stravy ve volné přírodě

Oblíbenou a nejznámější potravou krtků jsou žížaly, kterých dokáže spolknout až dvě desítky najednou. A zbytek – všechno živé a ne tolik, bezobratlí (a dokonce ne bez výjimky), které lze nalézt pod zemí:

  • dřevěné vši, slimáci;
  • pavouci a stonožky;
  • hmyz a jeho larvy;
  • malí a z různých důvodů neaktivní obratlovci: ještěrky, žáby, myši.

Hledání a krmení zabere krtka všechny hodiny v den kromě spánku, který trvá asi 5 hodin. Tráví ho po krmení v útulné hnízdní komoře v hloubce jeden a půl – dva metry pod zemí, stočený. Zimní období nezpůsobuje žádné zvláštní změny ve způsobu života těchto savců, kromě toho, že se jejich pracovní rytmus poněkud zpomaluje. Je to dáno poklesem teploty okolní půdy a množstvím dostupné kořisti, která však nevede ani k zdání hibernace. Bagrista je stále neúnavný a nenasytný. S mazaností a pižmovou vůní láká vychlazené žížaly do svých teplých, útulných norků a tunelů.
Často krtci sami fungují jako potrava pro své přirozené nepřátele – lišky, kuny a dravé ptáky, ale i jiné, vybíravější masožravce, jejich pižmový duch odpuzuje. Svárlivá postava a zvýšený pocit vlastnictví někdy tlačí dospělé do smrtelných bojů s příbuznými, které obvykle končí aktem kanibalismu. Taková existence, plná útrap a nebezpečí, nepřeje dlouhověkosti. Navíc souběžná onemocnění s piroplazmózou a tularémií omezují jejich délku života v průměru na 5 let.

Vlastnosti výživy na zemědělské půdě

Velkou bolest hlavy farmářům, zahradníkům a letním obyvatelům způsobují pravidelné invaze krtčích rodin na jejich farmy. To nutí lidi svádět nekompromisní a neúnavný boj o svou úrodu, které se krtci mimochodem ani nedotknou tlapkami.

Je dobré vědět: „Jako přesvědčení masožraví predátoři zcela ignorují jakoukoli zeleninu a vegetaci, kterou člověk tolik cení. Pouze extrémní potřeba a divoký hlad mohou způsobit, že zvíře zasáhne do kořenové plodiny.

Krtci však poškozují kulturní výsadby lidí, a to docela znatelně. Jejich kypření podporuje lepší reprodukci a obohacování půdy kyslíkem a ničení škodlivého (a krtci tak milovaného) hmyzu podporuje nerušený růst zeleniny. Ale – příliš mnoho dobrého vede ke špatnému a neúnavnost těchto zvířat způsobí, že tento ukazatel zmizí z měřítka. Zahrada nebo zeleninová zahrada protkaná podzemními dutinami se již nemůže pochlubit vysokou produktivitou.

  • volnější, měkčí a vlhčí půda;
  • hojnost nebojácných červů a hmyzu, jakož i vykrmených škůdců a jejich potomků;
  • nedostatek přirozených nepřátel.

“Poddajná a vlhká půda mimo jiné umožňuje krtkům zůstat bez povšimnutí po dlouhou dobu a narážet do stěn tunelů přebytečnou zeminu, místo aby ji vyhazovali na povrch ve formě hromad.”
Všechny tyto faktory se objevily v důsledku lidské práce – kultivace půdy, její hnojivo, které zvýšilo počet hmyzu, který se živí organickou hmotou, a nyní s sebou nese nové práce na ochraně všeho před drobnými rypadly.
Hlavní problém soužití krtků a lidí není v počtu zvířat, ale v jejich extrémní žravosti a energii. Jíst škůdce, zvířata ve stejnou dobu, as velkou touhou, vyhubit žížaly, které jsou velmi užitečné pro půdu. Proto pomocí takových kulinářských preferencí člověk docela účinně ničí krtky různými jedy.

Přečtěte si více
Jak vyrobit hnojivo z kostivalu?

společnost Služby SES má všechny prostředky a zkušenosti k použití jakýchkoliv metod, jak se zbavit úrodných oblastí škůdců. Zákazník si může zvolit metodu dle vlastního uvážení na základě předběžného posouzení a konzultace našich specialistů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button