Zpravy

Lov hus dnes není stejný: Husy stěhovavé nebudou létat do teplejšího podnebí, na severu jim je s takovým počasím dobře

Husí chaos jako důsledek klimatických anomálií. Příroda je totiž proměnlivá a není třeba odlétat odtamtud, kde už je dobrá. Husa stěhovavá se rozhodla nemigrovat dále než do Švédska a zůstala tam přes zimu. Amatérští pozorovatelé ptáků napočítali 43 176 ptáků na severovýchodě jižní provincie Skåne

Teplé prosincové počasí vedlo k tomu, že ve Švédsku zůstal na zimu rekordní počet volně žijících ptáků. Členové klubu pro pozorování ptactva v Kristianstadu a Brumelu dosud neviděli takový počet hus, které nešly do teplejšího podnebí, od doby, kdy jejich počet začal na počátku 70. let minulého století.

Zbývající stěhovaví ptáci na zimu jsou husy kanadské a husy barnacle, husy šedé a bílé a jejich další příbuzní. Vědci a myslivci zaznamenávají změny v migracích vodního ptactva dlouhodobě a stabilně, nejaktivnější změny probíhají v posledních 5-7 letech a starších. Pravidla lovu pro lov hus již neplatí.

Lov hus se v historickém pohledu zcela změnil; migrace a počty hus stěhovavých již nejsou stejné

Podle ESBE byl na počátku 20. století obchodní význam hus pro ruský neobilí sever obrovský. Na odbyt šlo většinou jen husí peří a prachové peří, přičemž maso průmyslníci většinou zkonzumovali přímo na místě. Podle zákona z 3. února 1892 byl lov hus v evropském Rusku (s výjimkou provincie Archangelsk a některých částí provincií Vologda, Perm a Vjatka) zakázán od 1. května do 29. června.

Na jaře se husy střílejí za ranního nebo večerního svítání, když odlétají z močálu, kde nocují, do polí, za potravou a zpět; Na řece Ob je při jarním tahu hus střílejí průmyslníci z chatrčí, do kterých je lákají vycpanými husami (mančuky). V létě loví téměř výhradně mladé husy, přičemž jim ještě nenarostla pera na křídlech, stejně jako staré gandry, které pak línají a nemohou létat.

V této době se línající husy obvykle zdržují v malých jezerech, propojených koryty s velkými jezery, kam chodí za potravou. Průmyslníci, kteří tyto kanály obklopili sítěmi, do nich naháněli husy na člunech a pomocí psů a ve velkém je mlátili. Husy zabité v létě jsou někdy solené v sudech; v tundře se zahrabávají do děr vykopaných v zemi až do zmrzlé vrstvy, odkud se vynášejí jen v zimě a věší do vzduchu. Na podzim, když odlétají, se husy střílejí stejně jako na jaře, za svítání a večer, a někdy k nim přistupují, aby střílely na koni nebo na voze, kterého se bojí méně než pěšího člověka. . Husy se střílí velmi velkým nebo malým brokem.

Dnešní lov hus stěhovavých na přeletech, načasování letu a migrace vodního ptactva

Lov na migrující husy na letech dnes v Rusku o svou větší a lepší polovičku přišla kvůli zákazům jarního lovu. A i když je na podzim husa tlustší a tlustší a je jí více, pak kvůli změnám v načasování a trasách letu podzimní husy se takový lov již pro ruského lovce stal nedostupným, protože převládající Kvůli těmto změnám přestalo fungovat rozhraní lovu hus. Odtud a stacionární základny se zavedeným rozhraním, například s husími zemljankami, do značné míry ztratily perspektivu.

Proto se chovatelé především snaží vzít husu na místa, kde je přeplněno, a proto nebo na Dálný sever, k obvyklému „Překládková základna tureckých hus“ na Ukrajinunebo dokonce do Kazachstánu na místní lov hus. Zůstal stabilní lov na východě a severu Ruska, například v Jakutsku.

Přečtěte si více
Průměr kovoplastových trubek: tabulka velikostí, jak si vybrat, jaké typy existují

Největší efektivitu v dnešních podmínkách lovu hus představují mobilní nabídky k lovu na Severu v místech shlukování hus, kde jsou lovci dodáváni na již ověřená místa hojnosti vodního ptactva. Zpravidla se nejedná o příliš pohodlné dočasné zimní chaty pro geology, naftaře, těžaře kožešin, opuštěné rybí farmy a tak dále. Proto Mnohé z obvyklých prostředků a zařízení pro lov hus přestávají fungovat nebo se stávají nepotřebnými.

Obvyklé načasování migrace vodního ptactva nyní musí být upraveno, jak počasí diktuje jeho podmínky. Podle zavedených loveckých kalendářů a pozorování ornitologů v Rusku Západní Sibiř je tranzitní stanicí a přirozeným inkubátorem pro volně žijící stěhovavé ptáky. Přes jeho území prolétá asi 200 ptačích druhů s odhadovaným počtem 17 milionů jedinců. Na území regionu Omsk zůstává k hnízdění asi 40 druhů ptáků. Jako první se do svých rodných míst vracejí labuť zpěvná (8.–15. března), následovaná husou šedou (20.–25. března), kachnami potápivými (20.–25. března) a potápěčskými kachnami (1.–5. dubna).

Jaký je důvod ptačích migrací, jak se na ně ptáci připravují a jaké technologie se používají ke studiu migrací, říká Pyotr Glazov, mladší vědecký pracovník Biogeografické laboratoře Ústavu geografie Ruské akademie věd, v rozhovoru pro Attic projekt.

— Řekněte nám, jak studujete migraci? Jaké technologie se k tomu používají?

— Existuje několik metod pro studium migrace. Tím hlavním je označování ptáků. Označení se liší. Značkovat můžete kovovými kroužky, tato technologie existuje již více než století: na ptačí tlapku je zavěšen kovový kroužek s individuálním číslem, ukazatelem země a páskovací stanicí.

Později se začaly vyvíjet metody barevného značkování. Jedná se o obojky, barevné kroužky na krku s individuálním číslem. Tato metoda je dobrá, protože ptáka můžete pozorovat z dálky.

V posledních letech se také rozvinula metoda satelitního označování. Vysílače jsou zavěšeny na husách jako batoh na zádech. Nyní se objevila nová úprava – obojek, který má již zabudovaný vysílač. Jsme ale limitováni hmotností vysílače, protože na ptáčka nelze zavěsit více než 5 % jeho hmotnosti, respektive, pokud husa váží cca 2-2,5 kg, zavěsíme vysílače 45 g. Nyní jsou vysílače které váží několik gramů, ale zde jsme omezeni baterií, takže potřebujeme solární panel, který ji udrží neustále nabitou. Díky takovým vysílačům lze označit menší ptáky. Satelitní vysílač je poměrně drahé zařízení, v současnosti stojí asi 3–5 tisíc eur.

Existuje jednoduše satelitní označování a existují vysílače GPS/GSM. GSM je zkratka pro mobilní komunikaci, a když pták vletí do oblasti pokrytí, data budou přenášena prostřednictvím mobilní sítě. Jedná se o levnější metodu – 1,5 tisíce eur. Ale i to je dost drahé, takže většinu našich projektů realizujeme společně se západními kolegy.

— Studujete migraci některých druhů ptáků?

— Ano, zabýváme se především arktickými druhy – ptáky, kteří hnízdí v Arktidě. Hlavními druhy jsou zde vodní ptactvo – husy a kachny. Existuje více druhů hus, jedním z nejčastějších je husa běločelá. Populace husy běločelé se od 50. let minulého století rozrůstá a nyní činí asi 1,2 mil. Vzácnějšími druhy jsou husa běločelá a husa vlašská.

Přečtěte si více
Jak se správně starat o kaktus Gymnocalycium?

Stěhovaví ptáci mají zimoviště, migrační oblasti a hnízdiště. Husy hnízdí v Arktidě, v tundře a migrují do zimovišť v Evropě. Hlavními zimovišti hus jsou Holandsko, Německo a Belgie.

Páskování hus je zajímavé nejen při tahu a zimování, ale také na hnízdištích – tam je můžete chytit při línání. Když husy línají, nelétají po dobu 10 dnů a shromažďují se na jezerech ve velkých skupinách. Ale i když nelétají, běhají velmi dobře, takže chytat musí velký tým. Tam označujeme rodiny – dospělé ptáky a mláďata.

Kromě příjmu informací na dálku je důležité jít na místo a podívat se, co se tam děje: kde ptáci sedí, jaká jsou místa, co se tam děje se stejným zemědělstvím. Taková místa nacházíme pomocí satelitního označování.

— Co způsobuje migraci?

— Ptáci migrují hlavně ne proto, že se ochladí, ale proto, že nemohou získat potravu. Naši malí vrabci odlétají, ale ve skutečnosti by mohli zůstat – fyziologicky je to možné a mnoho pěvců, pokud je nakrmeno, zůstane. A v Arktidě si husy nemohou sehnat potravu samy, takže odlétají, kde se mohou nakrmit.

To je také spojeno s energií ptáků: k migraci potřebují ptáci krmit a doplňovat své energetické zásoby. Energetické zásoby drůbeže jsou tukové. Úspěch reprodukce závisí na tom, kolik tuku pták hromadí. Například husy při migraci vydávají hodně energie a potřebují ji doplňovat. A zastavují se na jarní migraci a hledají příznivé podmínky.

— Připravují se ptáci na migraci předem?

— Ano, když začne oteplování, postupně se shromažďují v hejnech a migrují. Ale zároveň nemohou na jaře udělat skok na sever najednou – musí pochopit, kde se zastavit. A tyto zastávky jsou celkem stálé: létají na stejná místa, a pokud je tam nikdo nevyděsí, třeba myslivci, tak zůstanou a stráví tam asi měsíc a půl.

— Liší se tato místa na jaře a na podzim?

— Ano, protože rozpětí může být úplně jiné. Na podzim nejsou ptáci tolik omezeni zdroji, na podzim jsou zastávky, ale v jižnějších oblastech. Zde se na evropské straně opravdu nemusí zastavovat: nejsou energeticky omezeni, protože hnízdní období již skončilo, a mohou létat téměř přímo na svá zimoviště.

— Jak daleko doletí pták během migrace?

— Z Holandska, například, do severní evropské části – asi 2,5-3 tisíce kilometrů. Husy létají ve dne i v noci bez zastavení, jejich průměrná rychlost je asi 70 km/h, ale může dosáhnout i více než 100 km/h.

— Jakým problémům čelí ptáci během migrace?

— Hlavním problémem je, že všechny husy se živí na zemědělských polích, ale od 90. let začal proces jejich degradace a mnohá místa, kde se ptactvo soustředilo, prakticky zmizelo, protože na polích se začal objevovat les. Pokud se pole tři roky nepoužívá, začne zarůstat a husy už tam nesedí, protože se zhorší výhled. Potřebují viditelnost, aby se k nim žádný predátor nepřiblížil.

Přečtěte si více
Jak správně používat silikonový tmel?

— Řekněte nám o svém nejnovějším projektu.

— Nejnovější projekt studuje, jak ptáci létají v rodině. Husy jsou společenští ptáci, létají v rodinách a zůstávají v příbuzenských skupinách. Když mláďata odrostou, ve druhém nebo třetím roce začínají samostatně hnízdit, ale zároveň zůstávají u rodičů jak při zimování, tak při tahu. A když vyrostou, mohou si najít partnera buď ve stejné skupině, nebo v jiné, a pak mohou obecně změnit trasy letu a zimoviště. Proto nás zajímá proces, jak se mláďata učí dráhu letu. Nejprve letí s rodiči, a pak si tuto trasu sami zvolí. Obecně se má za to, že muž následuje ženu, to znamená, že ženský druh vede. Pokud je samice z jiného klanu, samec může jít po ní.

Poslední tři roky jsme také studovali dopad našeho hospodářského poklesu na husy a na všechny druhy ptáků obecně: mění se stanoviště, společenstva a podle toho se mění i ptačí populace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button